Hoe nu verder?

Het Carrière Kompas kan je helpen om na te denken welke rol als professional bij jou past: Wat kan ik? Wat wil ik? Wat heb ik te bieden? Daarnaast kan de feedback je houvast bieden bij het reflecteren op jouw individuele talenten, kwaliteiten en ambities. Belangrijk is om je af te vragen of je jezelf hierin herkent. Beschik jij over deze competenties? Vind je de genoemde doelen daadwerkelijk belangrijk? Komt de omschrijving van je persoonlijkheid overheen met hoe je jezelf ziet? En herken je jezelf in de profielen waarmee je overeenkomt? Op welke onderdelen wijk je af? En hoe komt dat dan? Om carrièrekeuzes te kunnen maken is het belangrijk om een realistisch en duidelijk beeld van jezelf te hebben. Alleen dan kun je overwogen beslissingen maken over welke richting je op wil, welke organisaties bij je passen en in welke functies jij kunt floreren.

 

De volgende stap

Misschien heeft de feedback vanuit het Carrière Kompas jou meteen een heel duidelijk beeld opgeleverd dat goed overeenkomt met hoe jij jezelf ziet. Maar misschien is jouw beeld over wie jij bent nog steeds niet helemaal duidelijk en heb jij behoefte aan nog meer inzichten. Of, heb je wel een duidelijk beeld, maar weet je nog niet hoe je de volgende stap kunt maken. In beide gevallen is het goed om verder op onderzoek uit te gaan.

 

Hoe je een realistisch beeld van jezelf krijgt

  1. Maak een analyse van de uitslag: Welke punten komen overeen met hoe je jezelf ziet en waar ben je tevreden over? Welke punten zou je willen verbeteren? En welke onderdelen van de uitslag kun je niet goed plaatsen of kloppen volgens jou niet?
  2. Voor de punten die je wil verbeteren kun je zelf een plan van aanpak maken. Je kunt bijvoorbeeld proberen een andere rol aan te nemen tijdens groepswerk om nieuwe vaardigheden te leren. Realiseer je dat competenties veranderbaar zijn, maar persoonlijkheid vaak niet. Ook kun je proberen om een duidelijker beeld te krijgen van wat je belangrijk vindt.
  3. Als je delen van de uitslag niet goed kunt plaatsen, kun je iemand anders vragen om hier samen naar te kijken. Ga in gesprek met een medestudent, een goede vriend, docenten of je studieadviseur over hoe zij jou zien. Probeer concrete voorbeelden te bedenken die de uitslag juist ondersteunen of tegenspreken. Zo kun je samen analyseren wat jou typeert als (toekomstig) professional.

 

Hoe je erachter komt wat bij jou past

  1. Als eerste stap kun je op internet op zoek gaan naar meer informatie over potentiële stages, vacatures en interessante bedrijven. Kijk niet alleen naar de inhoud van het werk, maar ook naar wat voor soort professionals er al werken en wie ze zoeken. Kijk in hoeverre je een match vindt tussen jouw profiel en het profiel van de vacature of het bedrijf.
  2. Als de eerste stap niet voldoende oplevert, kun je hulp vragen aan je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Zij weten vaak goed waar alumni terecht komen en in welke richting je kunt zoeken.
  3. Om er echt achter te komen of iets bij je past, is het belangrijk om het ook te ervaren. Loop een dag mee bij een student of professional en kijk hoe jij hun studie- of werkomgeving ervaart. Voel je je er thuis? Waarom wel? Waarom niet? Ga naar professionals in je netwerk, bezoek open dagen van bedrijven en neem actief deel aan excursies om je meer inzicht te krijgen in welke mogelijkheden aansluiten bij wie jij bent.

Maak jouw eigen website met JouwWeb