Competenties

Je competenties geven inzicht in hoe jij zelf over je eigen vaardigheden denkt. Dit betekent dat de onderstaande scores een zelfinschatting geven van wat je wel en niet kunt. Sommige mensen hebben een heel reëel beeld over hun eigen kunnen en hun inschatting komt vaak overeen met hoe anderen hun zien. Anderen hebben de neiging om zich zelf eerder te hoog of te laag in te schatten. Als je veel lage scores of juist veel hoge scores hebt dan kan dit een weerspiegeling van een laag of hoog zelfbeeld. Houd dit in je achterhoofd als je naar je scores kijkt. Hierbij is het belangrijk om je te realiseren dat dit dus niet noodzakelijk overeen komt met hoe anderen (bij voorbeeld je docenten, collega’s of leidinggevende) je vaardigheden inschatten. In het Carrière Kompas kijken we naar zeven groepen van competenties die belangrijk zijn voor technische studenten. Je hoeft niet overal even goed in te zijn, maar het is belangrijk om te weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat jij je toekomstige werkgevers te bieden hebt.

  1. Management – Bij managementvaardigheden kun je denken aan leiding nemen, onderhandelen en anderen overtuigen. Ook het voorzitten van gesprekken en anderen stimuleren en maximaal laten presteren zijn belangrijk wanneer je een managementfunctie ambieert. Wat zijn jouw management vaardigheden?
  2. Zelfmanagement – Hoe goed ben je in jezelf motiveren, je eigen werk te monitoren en zelfstandig verder te ontwikkelen? Sommige mensen hebben hier meer steun bij nodig dan anderen. Denk er eens over na hoe dat voor jou zit en hoeveel en welke steun jij graag in je toekomstig werk en van je toekomstige organisatie zou willen ontvangen.
  3. Onderzoek – Ben jij goed in het ontwerpen en uitvoeren van nieuw onderzoek? Zie jij wat wij nog niet weten en kun jij door onderzoek nieuwe inzichten in jouw veld van expertise opdoen? Vind je het leuk om nieuwe kennis te ontwikkelen? Denk er eens over na in hoeverre dit op jou van toepassing is en kijk hoe dit overeen komt met jouw ideeën over je toekomstig werk.
  4. Samenwerken – Hoe goed kun jij samenwerken met anderen? Hoe goed kun jij je aanpassen aan de behoeftes van anderen? En vind je dat eigenlijk leuk? Er zijn weinig banen waarin men niet hoeft samen te werken, maar sommige banen vereisen dit meer dan anderen.
  5. Design – Hoe goed kun jij producten of processen ontwerpen? Ben jij goed in staat om ontwerpcriteria op te stellen en een creatieve invulling hieraan te geven? Denk er eens over na in welke functies en organisaties jouw designtalenten het beste van pas komen.
  6. Internationale oriëntatie – Hoe zeer ben je bezig te kijken wat er in de rest van de wereld gebeurd? Kun jij goed omgaan met mensen uit een andere cultuur? Hoeveel talen spreek jij naast je moedertaal? Als je in een internationale werkomgeving werkt is het van groot belang om bijv. de Engelse of Duitse taal goed te beheersen, terwijl er ook functies en organisaties zijn waar dit minder van je verwacht wordt.
  7. Analytisch denken – Ben je voortdurend problemen aan het analyseren? Kun jij goed logisch redeneren? En hoe goed kun jij oplossingen bedenken voor complexe problemen? Technische mensen zijn vaak goed in logisch beredeneren. Maar de een heeft er net iets meer moeite mee, dan een ander.